Annonse
04:00 - 06. august 2004

Carlsen og Michell

Annonse

Jan Carlsens anmeldelse av Don Michells The Right to the City, 23.-29. juli 2004, illustrerer perfekt byanalysens og bydebattens vilkår i Norge: Ignorans. Var Carlsen reelt interessert i en kritisk debatt om og virkningen av Michells bog hadde han nok henvist til min artikkel «Angsten for det fremmede», Morgenbladet 5. oktober 2001, basert på utkast til kapitler i Michells bog. Her argumenterer jeg for øvrig for at frykten for byens «andre», det som er «annerledes», det uforutsigelige og uforståelige, er et allment trekk ved byplanlegningen. Og selvfølgelig bruker ikke Carlsen boken som anledning til selvkritikk, men kun som en henvisning til «en klebrig konsensus om at byen tilhører alle» i norsk bydebatt. Slik er den byutviklingskritisk sjargong og kritikknivået dessverre blant de dominerende arkitekter, og på den måten kan de ignorere at bygeografer meget lenge har fokusert på «retten til byen». Vil Carlsen ha noen kilder? Sikkert ikke, for kritikken vil da snart ramme arkitektene selv. Estetiseringen av byrommet, estetisismen i faget, handler nemlig også om «retten til byen».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse