Annonse
04:00 - 13. august 2004

Benekter folkemord i Sudan

– Det skjer ikke et folkemord i Sudan, sa utenrikspolitisk rådgiver for EU Peter Feith denne uken. Ordvalget kan i praksis bety at EU ikke vil gripe inn militært.

Annonse

Minst 30 000 mennesker skal være drept og en million er på flukt i Sudan, noe FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe akkurat nå. Mange har uttrykt sterkt ønske om at det må settes inn militære krefter for å skape fred, men så langt har regjeringen i Khartoum nektet utenlandske styrker å gripe inn. Den amerikanske kongressen vedtok nylig med 422 mot null stemmer at regjeringen bedriver folkemord, men dette er ikke Bush-administrasjonen enig i, i likhet med EU, den Afrikanske Union og menneskerettsgrupper som Amnesty International.

– Slik situasjonen er i dag er det etter våre vurderinger ikke grunnlag for å si at det foreligger et folkemord. Årsaken til det er at det er mange kriterier som må oppfylles dersom denne termen skal tas i bruk, sier John P. Egenæs i Amnesty International.

Ståle Ulriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) skjønner at ordvalget er betent:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse