Annonse
04:00 - 13. august 2004

Benekter folkemord i Sudan

– Det skjer ikke et folkemord i Sudan, sa utenrikspolitisk rådgiver for EU Peter Feith denne uken. Ordvalget kan i praksis bety at EU ikke vil gripe inn militært.

Annonse

Minst 30 000 mennesker skal være drept og en million er på flukt i Sudan, noe FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe akkurat nå. Mange har uttrykt sterkt ønske om at det må settes inn militære krefter for å skape fred, men så langt har regjeringen i Khartoum nektet utenlandske styrker å gripe inn. Den amerikanske kongressen vedtok nylig med 422 mot null stemmer at regjeringen bedriver folkemord, men dette er ikke Bush-administrasjonen enig i, i likhet med EU, den Afrikanske Union og menneskerettsgrupper som Amnesty International.

– Slik situasjonen er i dag er det etter våre vurderinger ikke grunnlag for å si at det foreligger et folkemord. Årsaken til det er at det er mange kriterier som må oppfylles dersom denne termen skal tas i bruk, sier John P. Egenæs i Amnesty International.

Ståle Ulriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) skjønner at ordvalget er betent:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»