Annonse
04:00 - 16. juli 2004

Scenarier for fremtiden

Fremtiden må ut av planleggingsavdelingen i Finansdepartementet. Få de store strategiske spørsmålene tilbake til demokratiske fora, sier fremtidsforsker Jan Dietz.

Annonse

Jan Dietz er styreleder i det nystartede Nettverk for fremtidstenkning i Polyteknisk Forening. Til daglig er han spesialrådgiver i Forskningsrådets avdeling for fremtidsteknologi, hvor han arbeider med foresight i prosjektet Create. Men han er ikke selv teknolog. Han har ikke hvit frakk og ligner ikke det minste på dr. Frankenstein, eller for den saks skyld på Bill Gates. Det han imidlertid minst av alt vil bli sett som, er en «god», gammeldags planlegger:

– Den gammeldagse planleggingen går ut på å skrive store avhandlinger, NOU-er, som for det første blir uleselige og for det annet ofte blir utdaterte så snart de er trykt. Dessuten har de en fiksering på detaljer og på hvordan virkeligheten «bør bli». Men ofte kan den ikke bli slik utrederne har kompromisset seg frem til. Dermed blir mye av norsk planlegging rene ritualer, som gir et skinn av vitenskapelighet men i realiteten er lite verdt. I praksis sitter økonomene med makten over norsk planlegging. Det beregnes uten noe særlig korrektiver fra andre fag og profesjoner. Det er veldig synd. Når du lager prognoser, lager du egentlig en endimensjonal forestilling om fremtiden, forlenger det som allerede er, bare at dette blir litt større, dette litt mindre. Du antar at årsakssammenhenger i fortiden – i den grad du har forstått dem, hvilket ikke er sikkert – vil være like gyldige i fremtiden, og ut fra det lager du en prognose. Men en prognose er i beste fall bare variasjoner over et tema, nemlig at fremtiden i bunn og grunn er den samme som i dag eller i går. Man får ut en høy og en lav kurve, og finner at det mest sannsynlige er en tredje strek i midten. Dermed binder man offentlig politikk til denne antatt mest sannsynlige fremtiden. Tilsvarende kan skje i planleggingen i næringslivet. Det er noe av den faglige kritikken fra dem som driver med scenarieprosesser og foresight, at det verken er nødvendig eller klokt å binde seg til et bilde av hvordan tingene bør bli. Det er bedre å lage forskjellige bilder.

– Men fungerer ikke prognosene helt fint?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse