Annonse
04:00 - 23. juli 2004

Prøysens feeling, Prøysens flid

Alf Prøysen er 90. De siste 34 har han levd under torva, like levende for det. Minst.

Annonse

Det norske folk er i ferd med å se Alf Prøysen som den enestående blanding av kraft og talent han var: en igangsetter, en tradisjonsbevarer, en språkrøkter, en storyteller, en plateartist, en eventyronkel, en samfunnskritiker, en fromhetens og livsutfoldelsens mann – forståelsesfull, selvironisk, uhysterisk. Og at hans utgangspunkt var en muntlighet, som han gjorde om til skrift.

«Det året je var sjenni,» sa Prøysen, om gjennombruddsåret 1948, da han solgte 130.000 eksemplarer av visesamlingen Drengstu’viser, med folkelivsskildringer som «Husmannspolka» og «Hæin Lars æ på Hamar» innspilt på plate, der det er folket fra grågrenda som kommer til tals: «Slå du hofta gul og blå,/ kom så skal je blåsa på» med dansens enkle gleder på lørdagskvelden – eller med opprøret mot storbonden den dagen far sjøl er i byen på kommers.

«Så nytte dom tida så flittig dom kæin,/ men hæin æ på Hamar med slakt!» – sønnen som forsyner seg av farens røyk og vin, datteren som kroer seg med stallkaren på låven, slåttefolket som bryr seg niks om at kuene har brutt seg gjennom skigarden og tråkker ned kløveren. Og kona på garden – hvilken høytidsstund for henne:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse