Annonse
04:00 - 30. juli 2004

Gasskraft som symbol

Bygging av gasskraftverk er i ferd med å bli en symbolsak både for miljøvernere og verdiskapere.

Annonse

Trykket øker i mange politiske partier for å bygge gasskraftverk. Selv i SV har sentrale politikere tatt til orde for å myke opp partiets kategoriske motstand mot denne typen kraftverk.

I praktisk politikk er det ikke sikkert at det økende trykket får så stor betydning. Selv om det både i Krf og Sp er sterke krefter som nå jobber for å tillate gasskraftverk med konvensjonell teknologi, er det grunn til å tro at flertallet på partienes landsmøter neste år bekrefter den motstanden som førte til at partiene ga fra seg regjeringsmakten i 2000.

Så lenge SV, Sp og Krf må formodes å forbli motstandere av ozonskadelige gasskraftverk i neste stortingsperiode, hjelper det neppe at Høyre og Ap forsterker sin retorikk for gasskraftverk. Dessuten er det et avgjørende poeng at det ennå ikke ser ut til å være økonomisk lønnsomt å bygge gasskraftverk – verken med ny eller gammel teknologi – i hvert fall ikke slik de store energi- og oljeselskapene regner på lønnsomhet, og uten subsidier.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse