Annonse
04:00 - 25. juni 2004

Verdikonservatisme i dag

Annonse

Morgenbladet har de siste ukene vært der en avis skal være: midt i stormen. Debatten rundt avisen ser ut til å ha gitt oss flere lesere. De ønsker vi velkommen. Vi innrømmer at vi ser på debatten som en trendpopulistisk harselas fremført av noen få kjekkas-skribenter i Oslo. For mange av dere der ute, har dette kanskje fremstått som en ubehagelig krangel i et veldig lite familieselskap. Det forstår vi. Nå er på tide å heve blikket.

«Vi lever i en epoke dominert av kapitalismens allianse med folkelige uttrykk,» sa forfatteren Dag Solstad for over ti år siden. «Enhver motstand mot dette vil ha et konservativt aspekt.» Ett spørsmål vi for tiden stiller oss, er om det i dag er blitt radikalt å være verdikonservativ. Det er i hvert fall nødvendig å kjempe for å bevare noen grunnleggende verdier i det klima av kortsiktighet og økonomisk nyttetenkning vi nå lever innenfor. Statsviteren Bernt Hagtvet har hevdet med styrke at verdikonservatismen er blitt fortrengt av en nyliberalistisk tenkning i et parti som Høyre: Samfunnsøkonomiske vurderinger legges til grunn på stadig flere områder i livet, mens andre verdier fra den europeiske konservative arv er tilsidesatt: tradisjon, kvalitet, samfunnsansvar, lojalitet og omsorg. Dette er en utvikling som skaper et hardere og mer kynisk samfunn.

Vi mener også å se at det vokser frem en allianse mellom nyliberalismen og deler av det kulturradikale miljøet. I et forsvar for folket gjør mange av kulturradikalerne et knefall for markedsdogmatiske lover. Vår forståelse av radikalitet handler snarere om å holde fast noen fundamentale menneskelige verdier, ikke om å omfavne alt som er nytt. Frihet, likhet og brorskap er slike verdier. Men i dag er det påfallende hvordan likheten og brorskapet fullstendig er overskygget av ideen om frihet. Når markedet får større makt, skjer det en kommersialisering også av offentligheten. Det blir viktigere å selge seg inn på meningsmarkedet enn å bidra til en samtale som fører begge parter et skritt videre. Debatten rundt Morgenbladet har dessverre bevist hvordan markedskrefter inntar det offentlige ordskiftet, den har i uvanlig grad dreid seg om personangrep og egenprofilering. Dem om det. Morgenbladet vil heller ta sjansen på å føre en verdig og respektfull samtale. Saklig uenighet og respekt for meningsmotstandere er våre grunnleggende verdier. Avisenes viktigste oppgave burde være å bidra til å opprettholde en borgerlig offentlighet, en best mulig språklig artikulasjonsevne i samfunnet, en størst mulig vertikal og horisontal kommunikasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»