Annonse
04:00 - 25. juni 2004

Mediebilder av – og om – kropper

Bildene av mishandlete fanger i Abu Ghraib-fengselet og vår hjemlige kroppsfiksering, slik vi blant annet ser den i virkelighetsprogrammer om kosmetisk kirurgi, er begge symptomer for en og samme renhetskultur.

Annonse

Daglig tilbys vi bilder av kropper, mer eller mindre nakne kropper. De aller fleste kroppene vi ser, er såkalte ideal-kropper. Kropper mer eller mindre kjøpesterke forbrukere også skal kunne ønske seg – og kjøpe – takket være kirurgisk kompetente og godt betalte fagfolk. Kroppsreparatørene og -selgerne må ha gode dager enkelte steder i verden. Samtidig har «verden» den senere tiden fått se helt andre bilder av kropper, mishandlete, torturerte og terroriserte mannskropper i fengselet Abu Ghraib, splitter nakne og mer eller mindre tilfeldig stuet sammen, oppå eller under hverandre. Også dette utført i det Godes tjeneste. Det dreier seg om mediebilder av kropper tilhørende to helt ulike verdener, men samtidig kan de sies å være symptomer for én og samme kultur – renhetskulturen.

Kultur blir natur. Den ene siden av renhetskulturen, nå også markedsført gjennom (u-) like «virkelighetsprogrammer», vår tids Askepott-fortellinger, handler om de mislykkete, hovedsakelig kvinner, som reddes inn i friheten og det friske samfunn av gode, kloke hjelpere, fortrinnsvis mannlige kirurger. Takket være disse, protagonistene, og den magi de tilbyr av ren menneskelighet, blir det syke og urene ved stakkarene, det vil si ved deres kropper, fjernet. Livet kan begynne. Det gode liv blant de vellykkete.

I Askepott-fortellingene handler det om den lykkelige forvandling som skjer når vi blir reparert, forbedret og misdannelsene blir fjernet: rynkene, de ekle vrengte lommene (hengepuppene), appelsinhud (appelsiner kan da vitterlig se innmari lekre og appetittvekkende ut), de altfor store nesene, leppene, kjønnsleppene inkludert – kort sagt alt kulturen og pengesterke aktører i kulturen forteller oss avviker fra det ideelle og friske. Kroppene – menneskene? – blir rene. Det gjelder selvsagt begge kjønn eller kroppene til begge – alle – kjønn, uten at kroppene blir kjønnsløse av den grunn. Dette er én side – ett trekk – ved renhetskulturen. Kultur blir natur. Naturen må kontinuerlig repareres for å fremstå som «sunn og bærekraftig».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse