Annonse
04:00 - 07. mai 2004

Den første kunstform

“Tenkningen om historie og arkitektur sett fra filosofien. Det er det siste nummer av tidsskriftet Agora handler om. “

Annonse

Agora, Journal for metafysisk spekulasjon, nr. 1-2, 2004 er på gata. Denne gangen har det filosofiske tidsskriftet fått den enkle tittelen «Arkitektur». For her skal et tomrom, om ikke fylles, så gjøres mindre.

«Filosofiens interesse for arkitektur er like gammel som filosofien selv. Sammenlignet med kunstarter som maleri og litteratur er likevel den filosofiske litteraturen om arkitekturen forbløffende begrenset,» skriver gjesteredaktørene Kristin Gjesdal og Mari Lending i forordet.

Dette arkitekturnummeret, som ellers er delt inn en del nyskrevne tekster og en del oversatte originaltekster, starter med G.W.F. Hegel og slutter med Le Corbusier og Theodor Adorno.Før-modernistisk. – Vi har villet gå inn i skjæringspunktet hvor arkitekturen og filosofien møtes som tenking og som tekst. Derfor har vi gått tilbake til 1800-tallet, forut for modernismen og definitivt forut for den sterke teoretiseringen som arkitekturen er blitt utsatt for de siste 30 årene, forklarer Lending. – Vi har, som Mari Hvattum skriver i en artikkel om arkitektur og autonomiestetikk, «våknet opp med en dundrende teoribakrus».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse