Annonse
04:00 - 23. april 2004

Purker i en ulvetid

“Leif GW Perssons nye bok har fått oppmerksomhet på grunn av sine spekulasjoner om Palme-mordet. Likevel fungerer den ikke bare som krim, men også som samtidsroman. “

Annonse

I et av mine mange forsøk på å bli norsk igjen, gikk jeg så langt som til å skaffe meg en krim til påsken. Siden jeg tenderer å ta slike ambisjoner grundig, ble det en bok på 570 sider av den svenske kriminologen Leif GW Persson: Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde, nylig oversatt av Henning Kolstad. Skjønt jeg leste den på originalspråket, vel vitende at forfatteren ikke er hvilken Persson som helst. Hans dialoger er utformet i en treffsikker machosjargong, en blandning av verste sort stockholmsslang og uhemmet lufting av fordommer: fruentimmer og svartinger og annet pakk skal bare ikke prøve å stikke seg frem! Den som ikke trenger gjennom denne overflaten, dette manifeste snakket i politietatens subkultur, bør av helsegrunner ikke gi seg i kast med teksten.

I praksis er det ikke minst det forjævlige språket som er bokens ethos, og fortellingens stadig verre kynismer er bærere av dens moralske alvor. Likevel er jeg etter endt lesning sikker på at kriminalitet er en så alvorlig problematikk at man ikke bør overlate selv det enkleste kioskinnbrudd til så risikable typer som purken.

Lett å si for meg. Kanskje noe mer problematisk for GWP, som også er professor ved Politihøyskolen i Stockholm. Men dén pedagogiske nøtten tror jeg han knekker suverent.Politimiljø. Boken begynner med en mann som ramler ut fra femtende etasje i en studentbolig og hvis ene støvel, som kommer dinglende etter, dreper en hund. Deretter er alle kapitlene så godt som helt befolket av polititjenestemenn på alle nivåer, fra de enkleste spanere til statsministerens nærmeste rådgiver. Som lesere følger vi disse menneskene i ganske lang tid, til det smeller på Sveavägen en vinternatt i 1986 og noen kaotiske dager like etter.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse