Annonse
04:00 - 23. april 2004

Nasjonal frigjøringskrig i Irak

“Hvis de høye herrer i Storbritannia forstod ett fnugg av sin egen kolonialistiske fortid, ikke minst den blodige tilbaketrekningen fra Irak for åttitre år siden, ville de kanskje hviske noen et par ord i øret, som: «Det er på tide å komme seg ut før vi blir kastet ut,» skriver John Pilger. “

Annonse

For fire år siden reiste jeg gjennom Irak på kryss og tvers, fra åsene i Nord-Kurdistan der den hellige Matteus ligger begravd til kjerneområdene i Mesopotamia, Bagdad og den sjiamuslimske delen i sør. Jeg har sjelden følt meg så trygg i noe annet land. En gang, i den engelskspråklige delen av Bagdads bokmarked ropte en ung mann noe til meg om hva hans familie hadde måttet gjennomgå på grunn av den økonomiske blokaden USA og Storbritannia hadde påtvunget dem. Det som så skjedde var typisk for irakerne; en forbipasserende roet ned mannen og la armen rundt skulderen hans, mens en annen raskt kom bort til meg. «Tilgi ham,» sa han beroligende. «Vi gir ikke befolkningen i den vestlige verden skylden for hva myndighetene deres gjør. Du er velkommen her.»

Under en av de triste kveldsauksjonene der irakerne selger sine mest personlige eiendeler på grunn av påtrengende nød så jeg en kvinne med to små barn oppleve at trillevognene deres ble solgt for småpenger, men likevel sa folk til meg: «Du er velkommen.» Slik åndfullhet og høflighet ble ofte uttrykt av eksilirakere som avskydde Saddam Hussein, men som var uenig i både den økonomiske beleiringen og det angloamerikanske angrepet på deres hjemland. I fjor gikk tusenvis av disse irakiske Hussein-motstanderne i London i protesttog mot krigen, noe som ergret krigshisserne som aldri har forstått tvetydigheten i deres prinsipielle holdning. Kollektiv avstraffelse. Hvis jeg skulle foretatt den samme reisen gjennom Irak i dag er det ikke sikkert at jeg ville ha sluppet fra det med livet i behold. Det har utenlandske terrorister sørget for. Amnesty International rapporterer at USA-ledede styrker har «skutt og drept irakiske demonstranter, torturert og mishandlet fanger, arrestert mennesker på måfå og ødelagt hus som hevnaksjoner og kollektiv avstraffelse.»

I Fallujah slaktet amerikanske marinesoldater opptil seks hundre mennesker, ifølge sykehusdirektører der. De gjorde det med fly og tunge våpen som ble brukt i tett befolkete boområder, som hevn for drapene på fire amerikanske leiesoldater. Mange av ofrene var kvinner, barn og gamle mennesker. Det er bare arabiske tv-stasjoner, spesielt Al-Jazeera som har nevnt denne forbrytelsens virkelige omfang, mens de angloamerikanske fortsetter å utdype løgnene fra Det hvite hus og Downing Street.Tildekkende ordforråd. At et nasjonalt opprør i Irak har vært underveis i mer enn ett år og har samlet mer enn femten store grupperinger, de fleste av dem motstandere av det gamle regimet, er blitt undertrykt av et ondsinnet ordforråd oppfunnet i London og Washington, og ustanselig uttrykt på CNNs måte. Uttrykk som «gamle tilhengere», «fundamentalister» og «stammetilhørige» dominerer, mens Irak er blitt fratatt sin historiske rolle som en av vår sivilisasjons grunnleggere. Mesteparten av de vestlige mediene, inkludert BBC, har svelget dette fullt og helt. For å få vite sannheten anbefaler jeg de dristige, daglige reportasjene til Jo Wilding, en britisk menneskerettighetsforkjemper basert i Bagdad. (www.wildfirejo.blogspot.com)

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse