Annonse
04:00 - 30. april 2004

Malerisk melankoli

“Mari Slaatelid er for tiden i dialog Lars Hertevig på Nasjonalgalleriet. Hennes manipulerte fotografier forsterker skildringen av skyer, værlag og sollys som er karakteristisk for Hertevigs landskaper. “

Annonse

At kunststudenter studerte i museene og kopierte eldre mestere var en forventet del av utdannelsen helt frem til 1900-tallet. Fortidens kunst har hele tiden snakket til samtiden, enten det har vært som teknikk eller idé. Denne enkle innsikten lå til grunn sommeren 2000, da National Gallery i London viste utstillingen Encounters: New Art from Old, der 24 samtidskunstnere innenfor de fleste sjangere svarte på bilder i National Gallerys samling. Nasjonalgalleriet følger opp et liknende utstillingskonsept med serien Dialoger. Slaattelids utstilling Solitær er nummer to i rekken.

Museet ønsker åpenbart å vitalisere sin egen samling, og har invitert «tre aktive brukere», som de selv kaller det, til å stille ut arbeider sammen med museets egne. Først ut var Leonard Richard og etter Slaattelid inntar Kjell Torriset arenaenUtstøtt og umyndiggjort. Til tross for at det er over hundre år siden Lars Hertervigs død er kunsten hans fremdeles ny. Nå gjelder vel dette ethvert historisk verk, at det gir anledning til nytolkninger på tvers av tid, men i Hertervigs tilfelle i påfallende grad. Når Slaattelid samtaler med Hertervig er hun derfor i selskap med flere andre forfattere og kunstnere. Blant de mest interessante bidragene de siste årene er Jon Fosses Hertervig-romaner Melancholia I og II.

Hertervig har ligget Slaattelid på sinnet lenge. Det viste seg tydelig på Rogaland Kunstmuseum i 2002 i forbindelse minneåret for Hertervigs død i 1902. Også her stilte Slaattelid ut i direkte dialog med Hertervigs originalarbeider. Utstillingen på Nasjonalgalleriet er en oppfølger av denne.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse