Annonse
04:00 - 05. mars 2004

Jesus Christ!

Annonse

Mel Gibson er en merkelig mann. Han har produsert, regissert og spilt i noen av verdenshistoriens udiskutabelt mest elendige filmer. Normalt foretrekker han anti-britiske epos, fulle av selvforherligelse og sviktende logikk. Som Gallipoli, Braveheart eller The Patriot. Og nå har han laget en film som, uansett hva man ellers vil kunne si om den, slår bena vekk under de fleste argumenter om at verden er i ferd med å bli sekularisert. The Passion of the Christ har siden lenge før USA-premieren i forrige uke skapt massebevegelser som her i landet i nyere tid bare forekommer når IKEA åpner et nytt varehus. Takk Gud for det, kunne man kanskje si, men muligens ville det kunne tolkes som kjetteri. I disse spørsmålene må man trå forsiktig. Det har ikke Mel Gibson gjort.

Han har villet fortelle sannheten om de siste timer av Jesu liv. Korsfestelsen er normalt fremstilt som en ganske renslig affære; bare litt blod for effektens skyld, og et lendeklede for å spare de bluferdige. Den katolske fundamentalisten Gibson flesker til med skikkelig pisking, men bevarer et lite hoftetørkle, til tross for at Bibelen slår fast at Frelseren var naken.

Nå er ikke torturen så viktig, i denne sammenheng. Det som har fått sinnene i kok, er en liten scene, der Pilatus og Jesus snakker sammen. Ifølge Johannesevangeliet, kapittel 19, vers 10 og 11, foregår samtalen som følger: «Svarer du meg ikke?» sa Pilatus. «Vet du ikke at jeg har makt til å gi deg fri og makt til å korsfeste deg?» Jesus svarte: «Du hadde ingen makt over meg dersom den ikke var gitt deg ovenfra. Derfor har han som har utlevert meg til deg, større skyld.» Den våkne leser har allerede merket seg at Jesu svar til Pilatus er åpent for tolkning. Mente Jesus utlevert, som i «nå, nettopp», eller som forutsagt, for eksempel i Jesaja, kapittel 53, vers 5: «Men han ble såret for våre fordervelser og knust for våre misgjerninger. Straffen lå på ham for at vi skulle ha fred, ved hans sår har vi fått legedom.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse