Annonse
04:00 - 19. mars 2004

Angsten for alvor

“De kulturelle forskjellene innad i Europa synes fremdeles svært store. “

Annonse

Da jeg flyttet til England for seks år siden, kom jeg mer eller mindre direkte fra et lengre opphold i Frankfurt. Nå er jeg tilbake i Frankfurt for noen måneder, men med et blikk som uten tvil er preget av at jeg holder til i England.

Spenningen mellom engelsk og tysk kultur er ingen hemmelighet. De av våre engelske venner som har besøkt oss i Frankfurt har gjort dette på tross av betenkeligheter. Likeledes har jeg tilbrakt kveld etter kveld sammen med tyske venner som viser seg å nære de mest uhemmede fordommer overfor England.

Tyskerne, ser det ut til, deler mange av de typisk norske forestillingene om engelskmennene og alt de representerer: England er et land med trange hus, allestedsnærværende klassesystem og kultur der økonomiske hensyn fremstår som et allment kriterium på suksess. Ja, stemmer de tyske fordommene om England, så må det gjelde at her tenker selv kunstnere og forfattere først og fremst på hva de kan tjene, ikke på arbeidenes egentlig kunstneriske kvalitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse