Annonse
04:00 - 02. januar 2004

Svar til Kittang

Annonse

Debatten i Morgenbladet om forskinga på norsk litteratur byrja med eit intervju med meg den 14. november. Eg gjer merksam på at eg bare blei forelagt dei tre svara eg gjev der, og at dei er eit selektivt utval av ein timelang samtale. Resten av artikkelen, inkludert utlegginga av mitt innlegg i Samtiden, står for journalistens eiga rekning. Av tillegga eg gjorde då eg las igjennom manus til intervjuet, var det eit par som ikkje fekk plass. Mellom anna denne: «Problemet er at der Kittang går inn i et tekstunivers der det finnes mening, mengder av mening, tar altfor mange av etterfølgerne en snarvei til noen oppmerkede posisjoner knyttet til at man ikke kan lese bastante påstander ut av litteraturen. Men, og det er dette som er hovedpoenget mitt: Dette gjør de uten først å ha pekt på hvilke meningsfelt teksten på sin åpne måte legger frem. Slik kan man si at «Kittangismen» har gitt oss en generasjon av litteraturforskere som bruker dette paradigmet som en unnskylding for ikke å si noe selv.»

Eg forstår at Morgenbladet vil ha debatt. Men når det unøyaktige utgangspunktet forplantar seg til Klassekampen, der Bjørgulv Braanen har ei heller tendensiøs attgjeving av synspunkt og fakta i ein kronikk den 9. desember, så forstår eg at Atle Kittang (AK) kjem på banen og vil ha klare svar. Og klare svar skal han få:

AK: Kvar i min samla litteraturvitskaplege produksjon har eg formulert «dogmet» om at litterære tekstar berre handlar om seg sjølv? I kva arbeid har eg på anna vis lagt grunnlaget for eit slikt «dogme»?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse