Annonse
04:00 - 02. januar 2004

Slem gutt, god moral

Eminem kom tilsynelatende ut av intet. Men «intet» viste seg å være et større og mer mangfoldig amerikansk sted enn noen hadde trodd.

Annonse

Politikernes koner pleide å beskjeftige seg med å åpne hagemesser og besøke institusjoner for de trengende. Men nå til dags, særlig i USA, har de en hang til å påta seg de mest ubeskjedne og utakknemlige oppgaver, for eksempel å rense kulturen for obskøne elementer. Før mennene deres tiltrådte gjorde de to siste visepresidentfruene Tipper Gore og Lynne Cheney det til et personlig forehavende å vaske musikkbransjens munn med såpe.

Ethvert barn kjenner klistremerket med påskriften «Parental Advisory», på folkemunne også kjent som «Tipper Sticker», som advarer foreldre mot upropre tekster i musikkprodukter. Parent’s Music Resource Center, som Tipper Gore var med på å stifte i 1985 og som stod bak innføringen av dette klistremerket, fenget den amerikanske høyresiden og dens generelle aversjon mot det kristne ofte kaller «verbal pornografi». Noen år senere grep Lynne Cheney fatt i Tippers hjemmestrikkede avsky og forvandlet den til en slags sensurens metafysikk: I en tid der hatet florerer på det globale plan har hun ingen toleranse for rocketekster som selger hat til lytterne.

Hvit middelklasse. Visepresidentens kone har erfaring med disse spørsmålene, ikke bare av det innlysende slaget. Hun er forhenværende leder av det konservative National Endowment for the Arts og har skrevet en bok, Telling the Truth (1995), som mildt sagt uttrykte uvilje mot enkelte innflytelsesrike tenkere og bevegelser som satte seg opp mot «fornuften og virkeligheten» – for eksempel Michel Foucault, og feminismen. Fru Cheney lengter tydeligvis, som så mange av oss, etter en verden fri for vold, hat og ufornuft. Og hun gjorde musikkindustriens ablegøyer til hovedmålet for sine bannskapsøkende raketter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse