Annonse
04:00 - 30. januar 2004

Pokkers vokal!

Annonse

En enkelt bokstav utløste for noen tid tilbake et sant rabalder i det litterære livet i Paris. Det dreide seg om en vokal, nærmere bestemt en bitteliten e som befinner seg på slutten av det andre ordet i fjerde verselinje av et dikt sitert i en en høyst uvanlig bok: La Disparition (Forsvinningen) – oulipianeren Georges Perecs berømte roman fra 1969, hvor alfabetets mest brukte bokstav, e, ikke forekommer én eneste gang. Men nå står det altså vitterlig en e der og lyser, på side 119 i det nye opplaget av boken trykket i Gallimards serie «L’Imaginaire». I originalteksten lød den aktuelle verselinjen: «Booz dormait non loin du grain qu’on amassait», mens vi i det nye opplaget kan lese: «Booz dorme non loin (…)».

Catastrophe! Oulipo-yndere ble varslet om den skandaløse e’en via e-post. Først kunne de ikke tro at det var sant, og deretter skyndte de seg til bokhandelen hvor de bestyrtet oppdaget at så faktisk var. I respekt for Georges Perecs verk fremsatte de mest ekstreme av dem raskt krav om at samtlige bøker skulle gå i papirmøllen, noe som imidlertid ikke førte frem.

Spørsmålet mange nå i ettertid fortsatt stiller seg, er hvem det var som lurte den ulykksalige e’en inn i teksten. Når og hvorfor? Dreier seg om et salgsgimmick fra forlaget Gallimards side? Neppe. Noen trykkfeil er det utvilsomt heller ikke snakk om: En e som plutselig dukker opp i en litterær tekst som inntil da var karakterisert ved sin fullstendige e-løshet, kan ikke være annet enn et resultat av en intensjonell handling. Høyst sannsynlig bunner alt i en skjemt. Hele opplaget er nemlig ikke berørt av problemet, og mye tyder på at en av trykkeriets spøkefugler under trykkeprosessen trolig stoppet maskinen, gjorde en endring i satsen, for så å sette prosessen i gang igjen, noe som teknisk sett fullt ut er mulig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse