Annonse
04:00 - 09. januar 2004

Orientalisme og reiseskildringer

Annonse

Høstens store kulturdebatt i deler av skandinavisk offentlighet har handlet om en kvinnelig utenriksjournalist og hennes bestselgende bøker. Åsne Seierstad er en modig og ambisiøs journalist, som har skrevet tre bøker fra like mange krigsherjede områder: Balkan, Afghanistan og Irak. Fremdeles er hun ung og på vei oppover i medieoffentlighetens hierarki. Kanskje det er derfor hun nekter å ta kritikernes innvendinger alvorlig, og velger mistenkeliggjøring i stedet for dialog. Her har hun ellers hatt god hjelp av norsk presse, som er mer opptatt av hvor mange språk bøkene blir oversatt til, enn hva som står i dem.

Om Bokhandleren i Kabul skrev den irakisk-norske essayisten Walid al-Kubaisi sist vår at en lignende bok aldri kunne ha vært skrevet av en afghaner i Oslo, for eksempel om en norsk bokhandlerfamilie. Fremdeles er det ok for «oss» å si det vi vil om «dem», mens «de» ikke har samme rett til å utlevere «oss». Med tanke på de intime detaljene som avdekkes om bokhandlerfamiliens indre liv, ville Seierstad ellers neppe ha publisert sitt arbeid hvis det var blitt levert som avhandling i antropologi. Arbeidet ville trolig ha blitt klausulert, det vil si at avhandlingen ikke ville ha vært offentlig tilgjengelig.

Dette ble løsningen for den norske antropologen Finn Sivert Nielsen, som skrev en fabelaktig avhandling om Leningrads hippiemiljø på midten av 1980-tallet. Han kunne ha fått seg et navn i forskningen ved å publisere, men lot hensynet til informantene gå foran. Miljøet var så lite at total anonymisering var umulig.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.