Annonse
04:00 - 16. januar 2004

Oppfinneren er død, leve oppfinneren!

“Litteraturkritikerne Øystein Rottem og Tom Egil Hverven godtar ikke «det nye» som kvalitetskriterium for litteraturen. - Denne vrangforestillingen har ridd oss som en mare siden romantikkens dager, hevder Rottem. “

Annonse

Først et lite eventyr:

I Peter Bichsels Barnehistorier (1969) finnes en fortelling om verdens siste oppfinner. Dagens nyvinninger blir som kjent ikke funnet opp av oppfinnere, men av ingeniører, mekanikere, arkitekter, teknikere. Derfor er vår oppfinner den siste av sitt slag.

Etter førti års isolasjon i skogen – uten aviser, uten radio – rasker oppfinneren med seg tegningene sine og begir seg inn til byen. Her lar han seg overrumple av de mange teknologiske fremskrittene: Han observerer biler, rulletrapper, telefoner, kjøleskap. Og, skjebnesvangert: Oppfinnerens gave til menneskeheten, fjernsynet, er blant tingene som allerede er oppfunnet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse