Annonse
04:00 - 09. januar 2004

Når nettene blir lukket

“Når UPCs norske abonnenter har valgt bort europeiske tv-kanaler, så er det godt for John Malone. For John Malone har eierinteresser i de amerikanske kanalene. “

Annonse

“Pressemeldingen kom fra Denver mandag 5. januar: Liberty Media kontrollerer nå 92 prosent av stemmene i selskapet UnitedGlobalCom Inc. som igjen eier UPC. Dermed har Liberty Medias langsiktige plan lykkes: De har fått total kontroll over den største distributøren av kabel-tv i Europa. Liberty Media er også hovedeier av Discovery-kanalene, og blant største eierene i AOL Time Warner, som igjen eier CNN, som altså nå blir den eneste internasjonale nyhetskanalen norske UPC-kunder får se. De europeiske nyhetskanalene er valgt bort av seerne, eller de er «valgt bort». (se motsående side).

Vanntette skott? Tradisjonelt har det vært et viktig mediepolitisk prinsipp å opprettholde et skarpt skille mellom dem som eier et nett, og dem som lager innhold. Dette for å unngå at et selskap, som en kabel-tv-distributør, skal kunne prioritere innholdsleverandører – i dette tilfellet en tv-kanal – de selv har eierinteresser i. Men i kabelbransjen, som i den øvrige nettbusinessen, har oppturer regelmessig vært fulgt av dype nedturer, med massekonkurser og påfølgende konsentrasjon som resultat. Tanja Storsul er forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og arbeider med både telepolitikk og digitalisering av fjernsynet. Hun vil ikke spekulere i om resultatet av UPC-Norges nylig avholdte kanalvalg har direkte sammenheng med Liberty Medias eierinteresser i flere av de kanaler som ble valgt, men understreker at måten slike valg avholdes på er svært bevisst planlagt:

– Det er klart at UPC har lagt opp til en løsning som øker sannsynligheten for få flertall for en pakke som tjener deres interesser.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.