Annonse
04:00 - 09. januar 2004

Når nettene blir lukket

“Når UPCs norske abonnenter har valgt bort europeiske tv-kanaler, så er det godt for John Malone. For John Malone har eierinteresser i de amerikanske kanalene. “

Annonse

Pressemeldingen kom fra Denver mandag 5. januar: Liberty Media kontrollerer nå 92 prosent av stemmene i selskapet UnitedGlobalCom Inc. som igjen eier UPC. Dermed har Liberty Medias langsiktige plan lykkes: De har fått total kontroll over den største distributøren av kabel-tv i Europa. Liberty Media er også hovedeier av Discovery-kanalene, og blant største eierene i AOL Time Warner, som igjen eier CNN, som altså nå blir den eneste internasjonale nyhetskanalen norske UPC-kunder får se. De europeiske nyhetskanalene er valgt bort av seerne, eller de er «valgt bort». (se motsående side). Vanntette skott? Tradisjonelt har det vært et viktig mediepolitisk prinsipp å opprettholde et skarpt skille mellom dem som eier et nett, og dem som lager innhold. Dette for å unngå at et selskap, som en kabel-tv-distributør, skal kunne prioritere innholdsleverandører – i dette tilfellet en tv-kanal – de selv har eierinteresser i. Men i kabelbransjen, som i den øvrige nettbusinessen, har oppturer regelmessig vært fulgt av dype nedturer, med massekonkurser og påfølgende konsentrasjon som resultat. Tanja Storsul er forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og arbeider med både telepolitikk og digitalisering av fjernsynet. Hun vil ikke spekulere i om resultatet av UPC-Norges nylig avholdte kanalvalg har direkte sammenheng med Liberty Medias eierinteresser i flere av de kanaler som ble valgt, men understreker at måten slike valg avholdes på er svært bevisst planlagt:

– Det er klart at UPC har lagt opp til en løsning som øker sannsynligheten for få flertall for en pakke som tjener deres interesser.

– Er det i overkant enkelt å gå ut fra at det amerikanske eierskapet er årsaken til at de europeiske allmennkringkastingskanalene, BBC World og Deutsche Welle, ikke var med i den foreslåtte pakken fra UPC?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»