Annonse
04:00 - 02. januar 2004

Moderskapsmaset

Annonse

Jeg nevnte for en bekjent at jeg tenkte å skrive en spalte om moderskapsmaset i Norge. Hun sa at hun ikke syntes det var noe mas om det. Og det har hun på en måte rett i. De aller fleste norske kvinner sier at de vil ha barn, og får barn også, faktisk flere barn enn i de fleste andre europeiske land. Hva er så problemet?

Feminisme handler om frihet. Den handler dermed både om friheten til å få barn og friheten til å la være. Men abstrakt frihet er ikke nok. I dag har vestlige kvinner stort sett oppnådd abstrakte rettigheter. Da må feminismen handle om konkret frihet, altså friheten til å gjøre i praksis det en i prinsippet har rett til. Vi må spørre hvorfor kvinner ennå ikke fullt ut bruker den abstrakte friheten de har oppnådd. En viktig del av svaret har med ideologier og sosiale normer å gjøre.

Frihet til å få barn er ingen frihet dersom en ikke har økonomiske muligheter til å gjennomføre prosjektet. Det er heller ingen genuin frihet dersom kvinner med små barn må bære større sosiale og yrkesmessige byrder enn menn med små barn. Her det ingen likestilling i Norge. Altfor mange kvinner med barn jobber deltid i kjønnssegregerte yrker, taper pensjonspoeng, og oppdager etter noen år at de henger langt etter menn når det gjelder muligheten til å få bedre jobber med bedre lønn. Den fryktelige kontantstøtten forsterker dette mønsteret.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse