Annonse
04:00 - 02. januar 2004

Middelklassens opprør

Annonse

J.G. Ballard er blant mine absolutte favoritter innenfor britisk samtidslitteratur, kanskje til og med innenfor den angloamerikanske litteraturen som sådan. Hans kjølige og klare, men likevel ekstremt nærværende stemme og hans sans for detektivaktige intriger, er etter mitt skjønn helt uovertruffen innenfor engelskspråklig 80- og 90-talls prosa. Det samme gjelder hans evne til å analysere sin egen samtid – til å gi oss et heslig, men ikke desto mindre sannferdig bilde av Vest-Europa ved årtusenskiftet. Disse kvalitetene preger også Ballards siste roman, Millennium People, som sammen med Cocaine Nights og Super-Cannes danner en monumental trilogi over de siste tiårenes môde de vivre.

Ballards diagnose levner liten grunn til optimisme. Raskt oppsummert er situasjonen denne: Vi befinner oss i London, nærmere bestemt på Chelsea Marina. Chelsea Marina var tenkt som et fristed for middelklassens øvre og mer urbane sjikt, en oase for journalister, akademikere og alle andre som definerer sin arbeidssituasjon ut fra fleksibel arbeidstid og ikke ut fra lønn. Omgivelsene lar innbyggerne drømme seg bort fra en gjennomborgerlig livsstil. Ikke desto mindre er dette et fornuftens Mekka. Parkeringsplassene er fylt av volvoer og saaber. Barna går på privatskole på tross av foreldrenes politiske overbevisninger. Ettermiddagene går med til oppbyggelige fritidsaktiviteter. Dette er det Storbritannia som utgjør grunnstammen i Tony Blairs New Labour.

Like fullt er Chelsea Marina lammet av en ørkesløs kjedsomhet. Oppdratt til å ta ansvar for sin egen eksistens, bestemmer innbyggerne seg for å endre på situasjonen. Bomber sprenges på Heathrow, på The National Film Theatre, i videoforretninger. Målet er å få has på de ikke-farmasøytiske sedativene som demper lysten på radikal forandring. Ingen tar på seg ansvaret. Bål av brennende volvoer og biblioteksbøker lyser opp den ellers mørke London-natten. Dette er mer enn hva politiet kan forklare som utslag av en gryende internasjonal terrorisme. Vi står overfor middelklassens opprør mot seg selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse