Annonse
04:00 - 09. januar 2004

Godt billedkunstår 2004

Annonse

I løpet av nyttårsuken hadde jeg den blandede fornøyelsen av å overvære brokker av to ulike gallaforestillinger på NRK1: Norsk kulturskoleråd brisket seg i forestillingen «Godt Musikkår 2004» i Olavshallen i Trondheim like før nyttår, mens idrettsnorge fikk sitt i «Idrettsgalla 2003» i Hamar Olympiske Amfi rett etter årsskiftet. Diverse priser ble utdelt ved begge anledninger.

Med dette føyer kulturskolerådet og idrettsbevegelsen seg inn i rekken av kulturaktører som feirer seg selv på riksdekkende fjernsyn. Vi kjenner alle til Spellemann-, Amanda- og Brageprisene. Sistnevnte er riktignok ikke blitt vist på tv på et par år, men tendensen er klar: Enhver interessegruppering innenfor kulturfeltet later til å se verdien av å samle troppene til feiring og prisutdeling på denne måten.

Spørsmålet som melder seg for en spaltist med billedkunst som område, er naturligvis hvorfor billedkunstnerne ikke har noen slik feiring, og heller ikke noen priser som vies skikkelig oppmerksomhet i media. Det beste hadde vært om svaret var at billedkunstnerne velger å la være, enten for å konsentrere seg om dyptpløyende faglige spørsmål eller av frykt for at deres tv-overførte gallaer skulle bli like pinlige forestillinger som de fleste slike seanser vitterlig er. Svaret er nok heller at billedkunstområdet er umodent, og at billedkunstorganisasjonene ikke har tilpasset seg den medievirkeligheten som Norsk kulturskoleråd og de andre forholder seg til.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse