Annonse
04:00 - 05. desember 2003

Sju knallgode komposisjoner

“Respiro med Ragnhild Berstads verker er en av høstens beste ny-musikk-utgivelser her til lands. “

Annonse

En rekke vidt forskjellige (og bare gode) musikere fremfører sju av komponist Ragnhild Berstads verker på cd-en Respiro. Kringkastingsorkestret bidrar på to av sporene; vi får høre folkesangeren Berit Opheims stemmeprakt utfolde seg i flere interpreterende høydepunkt, og det norske Affinis Ensemble overbeviser med fremførelsen av Zeugma (1997). Lars Hilde fremfører Respiro for klarinett og elektronikk, og ellers synger Oslo Kammerkor som best de kan mens Eivind Aadland og Christian Eggen som vanlig svinger dirigentpinnen.

Utgivelsen bevitner og portretterer Ragnhild Berstads kompositoriske virke fra og med Verto fra 1992 (fremført av Lene Grenager, Cathrine Nyheim og Berit Opheim) – som vi husker som et av de beste sporene fra samle-cd-en Definitely Pling-Plong (1995) – til det «store» verket Emutatio fra 1999.Personlig prosjekt. Ragnhild Berstad er gitaristen som ble musikkpedagog; hun studerte musikkteori på Blindern, og omsider – som så mange andre gitarister – begynte hun på komposisjonslinja ved Norges Musikkhøgskole, hvor hun avla diplomeksamen i 1997. På dette tidspunkt var Berstad allerede etablert som en av våre helt sentrale komponister, som, selv når hun teknisk sett skrev studentverker, alltid overbeviste med sitt genuint personlige og gjennomtenkte prosjekt.

Hun ble først «lansert» som en del av Pling-Plong-generasjonen vis-à-vis andre sentrale komponister som Mark Adderley, Jon Øyvind Ness, Henrik Hellstenius og Rune Rebne, for å nevne noen, men hun har hele tiden pleiet sitt eget prosjekt, uaffisert av trender og generasjonsklisjeer. Musikken hennes forsøker ikke dermed å skjule sin nærhet til så vel den franske spektralbølgen som norsk folkemusikk, asiatisk tonekunst og nykompleksitet, og Berstad demonstrerer sin tilhørighet til Pling-Plong-generasjonen kanskje særlig i orkesterverket Krets (1995/96). Christian Eggen leder Kringkastingsorkestret gjennom det femten minutter lange verket. Berstad håndterer orkesterformatet med stor naturlighet og plingplongsk røffhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse