04:00 - 14. november 2003

Sitatkunst uten hermetegn

Det er alltid hyggelig å bli lest. Det er fint når noen har utbytte av noe du har skrevet, og det er også helt i orden å bli popularisert. Å falle i hendene på en respektert forfatter og popularisator som Karsten Alnæs, burde derfor være en udelt glede. Han skulle jo vite alt om forfatter-rettigheter, og være reneste eksperten på hvordan man krediterer kolleger man bygger på og låner fra. Å inspirere Alnæs burde være et inspirerende privilegium for enhver skribent..

Jeg hadde en overraskelse til gode. Jeg visste at Alnæs var en tusenkunstner, men ikke at han var så god i sitatkunst uten hermetegn.

I bind 5 av Karsten Alnæs’ Historien om Norge, Femti rike år (Gyldendal 2000) er det et kapittel i bolken om medier kalt «Aviskometen i Akersgata» (s. 512-522). Alt som står her ligger farlig nær noe som står i min bok om VGs historie (Blod, sverte og gledestårer. Verdens Gang 1945-95, Schibsted 1995). Alle eksempler og alle vurderinger er identiske med tilsvarende i boken om VG. Selve ordlyden er også svært tett opp til denne bokens. Den eneste form for kreditering som skjer, er at det et sted i de ti sidene står at «VGs historieskriver Martin Eide skriver om kriminalreportasjen» og så følger et sitat. Dermed fremstår det som om alt om VG før dette sitatet og alt etter, er Alnæs eget originalverk. Det er det ikke.

Annonse