Annonse
04:00 - 23. mai 2003

Løgn og sannhet på universitetet

“Er det ingen forskjell på løgn og sannhet hvis man bare er akademiker? Er to pluss to noen ganger fem? “

Annonse

Kjenner du den søtlige lukten av lik? Reis til Tuzla i Bosnia, så lærer du å kjenne denne sære, uhyggelige lukten i et kjølelager et par kilometer utenfor byen. Her ligger fire tusen døde i hvite plastikkposer. Bare noen få av dem er hele. I de fleste posene ligger det kun kroppsdeler, en arm, en hodeskalle med litt hår, et kjeveben, en lårknoke. De er samlet inn fra skog og mark. Det er de myrdede muslimene fra Srebrenica.

Sier navnet deg noe? Husker du sommeren 1995? Husker du Mladic, den gemyttlige serbiske generalen og hans lystige, slivovitsj-drikkende svenner som skålte med nederlandske FN-soldater før de massakrerte alle Srebrenicas gutter og menn som var over 150 cm høye, og derfor kunne betraktes som våpenføre?

Likhuset i Tuzla er som et puslespill. Her forsøker rettsmedisinere og antropologer å få kroppsdeler til å passe sammen og gi de døde et navn, så de kan få en grav hvor slektninger kan komme og sørge.Det er også et annet puslespill som begynner i Srebrenica. Det handler om årsakene til massakren. Hvorfor skjedde den, og hva skjedde der? Hvem var de skyldige? Det er et puslespill journalister og historikere har forsøkt å legge. Den internasjonale domstolen i Haag legger det. Da den nederlandske regjeringen mottok en rapport om begivenhetene i Srebrenica og deres egne FN-soldaters medansvar, valgte den å gå av.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«Aldri før er det blitt så mange nye milliardærer under en regjering her til lands.»