Annonse
04:00 - 25. april 2003

Et populistisk eventyr

“Beretningen om Keiserens nye klær, ble en universell metafor for institusjonell villfarelse og dannet livsløgn. “

Annonse

Beretningen om Keiserens nye klær ble en universell metafor for institusjonell villfarelse og dannet livsløgn.

Går vi eventyret etter i sømmene (sic!) vil vi oppdage at det slett ikke er «massene» som er klarsynte revolusjonære midt imot fyrstemakt og elitær livsløgn. Nei, massene, den velsignede koalisjon av pøbler, kulinger og dannede livsløgnere med kulturell kapital, er de som holder kjeft til de ser hvor vinden blåser. For når vinden blåser, da blåser massene også.

Det er den vesle guttungen, en ensom liten stemme midt i mylderet av bevisstløse monolittklatrere, som får verden til å stoppe og vinden til å snu. Han er et barn, han er naiv og han sier bare det alle egentlig vet fra før. Han gjør den samme jobben som Sokrates så ydmykt tilla sin ambulerende humanisme. Han slipper frem den sensus communis som er nødvendig for å korrigere de sentrifugale kreftene. En sann populist?

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.