Annonse
04:00 - 19. desember 2003

Vis meg din platesamling, og jeg skal si deg hvilken

Annonse

Mens jeg var ung og midt inni min verste punkperiode hadde jeg en replikkveksling med min fetter, en London-gutt med oppvekst i Willesden Green (jfr. Zadie Smiths roman Hvite tenner). Han var opprørt over min musikksmak: «Nazneen, hadde du blitt boende i London ville du aldri hørt på punk og indie-musikk. Det er de hvites musikk. Du er asiat og dermed svart i den engelske verden. Derfor hadde du hørt på soul og disco og rap. Ikke idiotisk punk. Du er blitt hvit av å bo i Norge.» Jeg lo hånlig av ham da. Men jeg har aldri klart å glemme samtalen.

Noen år senere intervjuet jeg det britiske bandet Cornershop. Under intervjuet med Tjinder Singh, som er sikh og dermed også asiat, trakk jeg inn den britiske punken og antok at bandet var inspirert av dette musikalske fenomenet. Singh reagerte kraftig: «Punken var rasistisk, det var musikk for de hvite. Jeg var redd punkerne og ble aldri tiltrukket det de representerte. Min agitasjon har utgangspunkt i Situasjonistene som herjet i Paris på 60-tallet».

Jeg husket samtalen med min fetter, og ble ille berørt. Var jeg helt blind for punkens rasisme? Var jeg en kulturell forræder? Egentlig ikke, for jeg husker godt de kjipe uttalelsene mange av de alkoholiserte punkerne jeg traff på Kings Road i London på 80-tallet lirte av seg om «bloody pakis». Jeg valgte å følge en annen retning i punken, den venstrevridde som fremmet toleranse. Men de rasistiske uttalelsene fra Kings Road-punkerne lå der som små sår i sinnet – fremmet av folk jeg forsøkte å identifisere meg med.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse