Annonse
04:00 - 19. desember 2003

Plyndringen av Aserbajdsjan

“Den ulovlig valgte presidenten i Aserbajdsjan har de siste månedene slått brutalt ned på all politisk opposisjon. Diktaturet smøres av oljepenger. Samtidig forventer Statoil å tjene milliarder på olje- og gassutvinning i landet, der folk flest lever under den offisielle fattigdomsgrensen. “

Annonse

Et lite land med store oljereserver oppnår uavhengighet i 1992. Mens landet var under Sovjetunionen ble det styrt av en tidligere KGB-offiser, som i sin tid jobbet under Beria og Stalin. Året etter uavhengigheten griper denne mannen på nytt makten i landet, etter et militærkupp. Ved å danne en allianse med utenlandske oljeselskaper, greier han å tilrane seg store deler av inntektene fra landets formidable reserver av olje og gass. Når presidenten er i ferd med å dø av alderdom, overlater han makten til sin sønn – som hittil har vært visepresident i det statlige oljeselskapet.

Dette er i svært grove trekk historien til Aserbajdsjan. Den gamle presidenten Gejdar Alijev døde fredag i forrige uke, men hans sønn Ilham Alijev fører arven fra sin far videre. Og det er denne situasjonen Mehman Aliev, redaktør for landets eneste uavhengige nyhetsbyrå, TURAN, og menneskerettsforkjemperen Leila Yunus var i Norge for å snakke om forrige uke.

– Etter Sovjetunionens oppløsning var det aldri frie valg i Aserbajdsjan. Derfor hadde folk store forhåpninger da president Alijev forlot sin post 8. juli i år, og det første frie valget i landets historie ble kunngjort. Ingen trodde at han ville forære presidentembetet til sin sønn. Men det gjorde han, og de 600 observatørene fra OSSE (Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa) kunne slå fast at det pågikk et massivt valgfusk, sier Yunus. Opposisjonen slås ned. Valget den 15. oktober gjorde det klart for Alijev og hans regjering at opposisjonen sto sterkt i befolkningen. Da opposisjonen kunngjorde at den ikke aksepterte hans valgseier, og at den ville sette i verk demonstrasjoner og aksjoner, gikk politiet til angrep. Dagen etter ble demonstrasjoner i Baku slått brutalt ned, og flere demonstranter ble drept. Mange hundre personer ble arrestert og satt i «administrativ forvaring». Uavhengige media ble stengt eller truet til taushet. Mange av de fengslede ble utsatt for tortur og fabrikkerte anklager. En avisredaktør samt en kjent religiøs opposisjonell søkte tilflukt i den norske ambassaden i Baku. Sistnevnte, Ilgar Ibragimoglu, forlot ambassaden etter at aserbajdsjanske myndigheter forsikret om at han ikke hadde noe å frykte. Han ble arrestert 1. september, og siden denne dagen har mange av de arresterte sultestreiket.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse