Annonse
04:00 - 05. desember 2003

Mannfolk uten fukt

“Jeg har ham tett inntil meg, i 17 tusen fots høyde over Helgelandskysten. Det finnes ikke fukt i en eneste krok av kroppen hans. Takket være skallteknologien puster porene i det perfekte mikroklima. De kaller ham Jan. Om halvannen time ligger Jan i havet. “

Annonse

Jeg snur meg mot ham. Vi er ikke akkurat smalahovuder lenger. Røyker og salter du et gjennomsnitts mannshode, har du et måltid i ett kinn. Av den høye halsen og glidelåsen helt oppe under haken hans slutter jeg at Jan har på seg fukttransporterende undertøy. Han kjennes ikke våt, og er fullstendig kløfri.Kånken. Skandinavisk Høyfjellsutstyr startet i 1972 i et loft på Hemsedal men etablerte seg i 1985 i med butikk i Bogstadveien i Oslo og har gjennom innføringen av stadig mer høyteknologiske tekstiler klart å befri friluftsfolket fra kulde, fukt og kløeplagen – eller klart å få dem til å tro at de klødde, og at fukt og kulde var en plage.

Det som sitter rundt meg på flyet er et resultat av 1977. Det året kom Skandinavisk høyfjellsutstyr med sin første katalog, Gore-tex ble introdusert, og fra da av har nikkersadelens duse anorakker blitt presset stadig lenger ut av markedet og mot de innerste koier i Nordmarka. I andre riker på jorden var tekstiltype et spørsmål om kvalitet i forhold til pris. I Norge ble det en ideologisk kamp, tydeliggjort i kivingen mellom to klatrere i Hemsedal: Nils Faarlund som på gåtefullt vis skulle møte naturen på dens egne premisser, og Thomas Carstrøm som hentet utstyr fra Amerika for å overliste den. Men i butikkene er filosofien nå redusert til en besettelse omkring temaet fukttransport.

Jo visst, Wonderboy handler på Skandinavisk Høyfjellsutstyr og drar på teambuilding med rafting og strikkhopp i Zambesi. Men siden den gang – Henrik H. Langeland la fortellingen til 2000 – har folkhemmets Fjällreven kjøpt Skandinavisk Høyfjellsutstyr og det er ikke bare næringslivet som er på teambuilding med jobben, det er blitt et krav alle vegne. Ikke dermed sagt at det er den klassiske Fjällreven-sekken Kånken de la i bagasjehyllene på flyet, førstekonsulentene i Jans etat. Kånken duger ennå i trekantfarten hjem, jobb, barnehage, men på denne turen har de andre og langt mer ekspedisjonspregede kolli med seg. De skal på Deep Sea Rafting, men vet det ikke. De vet bare at det er ordnet med et opplegg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse