Annonse
04:00 - 19. desember 2003

En despot formes

“Saddam Husseins livshistorie er som en mørk irakisk utgave av eventyret om Askeladden. Det er en bemerkelsesverdig fortelling om en mishandlet fattiggutt fra ingensteds, som ble til en av den arabiske verdens mektigste ledere. “

Annonse

Ifølge offisielle irakiske kilder ble Saddam at-Takriti Hussein født den 28. april 1937 i Tikrit, 16 mil nord for Bagdad. Denne søvnige provinsbyen har en symboltung forhistorie. Gjennom mange hundre år holdt byens berømte festning stand der andre måtte gi tapt mot inntrengere utenfra, helt til de mongolske hordene ankom. Mongolene feiret sin dyrekjøpte seier med å bygge en stor pyramide av ofrenes hodeskaller. I tillegg ble Saladin – den kurdiske hærføreren som frigjorde Jerusalem fra korsfarerne og som siden har vært hele den muslimske verdens store helt – født i Tikrit i 1138.

Tikrit burde være et passende fødested for «den som konfronterer», som er den nærmest profetiske betydningen av fornavnet Saddam. Hvor ellers skulle «det irakiske folks sønn», den nye forsvarer av arabernes frihet og frigjører av Jerusalem bli født? Vel, sannheten er at Hussein ikke ble født i Tikrit, men i en leirhytte i landsbyen al-Quja, en knapp mil sør for Tikrit. Og fødselsdatoen, som var offisiell feriedag i Irak, «stjal» han i ungdommen fra en av sine første venner, som kom fra en familie og en del av landet der slikt ble registrert.

Saddam Hussein har i flere årtier manipulert, maskert, fordreid og pyntet på sin egen fortid, og selv de mest uskyldige fakta hersker det en viss usikkerhet rundt. Årsakene kan være mange; at realitetene passer dårlig i propagandaøyemed, eller at de rett og slett er for pinlige. Nok et kompliserende element for dem som forsøker å danne seg et bilde av Saddams fortid, er at han har likvidert alle som har kjent han opp gjennom årene, hvis disse har vist det minste tegn på det Saddam har tolket som illojalitet. Dette skaper åpenbart et kildeproblem. Systematisk mishandling. Despoter har sjelden det som kan kalles en trygg og lykkelig barndom, og Saddam er ikke unntaket som bekrefter denne regelen. De tidlige årene i hans liv var i høy grad preget av ekstrem fattigdom, forsakelse og mishandling. Man trenger ikke å gå inn i noen vidløftig psykoanalytisk fortolkning for å hevde at nøkkelen til Saddams ekstreme personlighet finnes i hans barndom.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse