Annonse
04:00 - 19. desember 2003

Det enkleste er maskingevær

Annonse

Likestillingsombudet skal visstnok nylig ha klaget på kjønnsmerkingen av hyllene i leketøysbutikkene. En kjent norsk forfatter repliserer ironisk i Dagbladet, og raljerer over likhetstyranniet. Det er merkelig, og det slår meg at bøker som Nina Björks Under det rosa teppet og kjønnsforskernes enighet om betydningen av sosialt kjønn ikke har nådd selv opplyste deler av det norske samfunn.

Det statsfeministiske prosjektet har hatt en viss suksess: Det diskuteres om kongehuset må foreta en midlertidig lukking på grunn av kronprinsregentens pappapermisjon. Stadig oftere blir møter avbrutt av nybakte fedre som springer av gårde for å se til sitt oppvåknende barn der borte i vognen. Det politiske området er erobret: Partier, parlamentarikere og regjeringen er kvotert etter alle kunstens regler. Med blod på tann har statsfeministene kastet sitt sultne blikk på næringslivet, og på imponerende vis vervet en konservativ næringsminister til å fronte en 40 prosents kvotering i norske styrerom.

Det er lett å raljere over alt dette. Men ærlig talt: Det er ganske vakkert! Det skjer et eller annet om man plutselig snur opp ned på et forhold, som når en mann går inn i en morsrolle. Mens en kvinne som springer fra et møte for å se til sitt barn i beste fall vekker overbærende smil, får en mann i samme situasjon en helt annen resepsjon. Rollebyttet gir forskyvninger i de sosiale relasjonene og utfordrer vår common sense. Her er et forslag fra Dag Solstad, anno 1982:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»
Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.