Annonse
04:00 - 19. desember 2003

Bål uten røyk

Annonse

Tore Renbergs drøm i Morgenbladet nr. 50 tolker jeg som et kreativt innlegg i debatten om den nye røykeloven. I likhet med de fleste motstandere av røykeloven berører ikke Renberg det etiske hovedpoeng, hvilket er som følger: Passiv røyking er høyst sannsynlig sykdomsfremkallende, mens mange mennesker helt sikkert er allergiske mot røyk. Dette betyr at folk som jobber på utesteder med stor sannsynlighet har større sjanse til å få f.eks. kreft enn andre yrkesgrupper, mens svært mange mennesker helt sikkert grunnet allergi eller astma ikke kan gå på steder hvor det selv i liten grad blir røkt.

Et forbud mot røyking vil ikke si at røykeren blir utestengt, men handlingen «å røyke» blir forbudt. Denne handlingen kan likefullt utføres utenfor det offentlige steds vegger. Gjerne i dype østlandske skoger.

T. Renberg tilhører en gruppe av røykelovmotstanderne som jeg vil kalle «drømmerne». Han og hans medtroende lengter tilbake til en urtid da menn luktet svette, røyk og whisky og holdt til sammen med aper ute i skogene rundt hovedstaden. Torkjell Berulfsen uttalte til Dagbladet for ca. et år siden noe sånt som at røyken var menneskets siste leirbål. Mens Per Fugelli – også i Dagbladet – trakk linjer til Aldous Huxleys Brave New World. Fienden til denne «urgruppen» er kristen-pietist-moralistene representert ved D. Høybråten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse