Annonse
04:00 - 07. november 2003

Historien om Karsten Alnæs

Bokverket Historien om Norge er blitt en formidabel kassasuksess for Gyldendal og forfatter Karsten Alnæs. Men deler av teksten er kopiert fra andre forfattere, uten at disse blir kreditert. 

Beklager: - Det har vært dissens mellom forlaget og meg. Men det er jeg som må ta skylden, sier Karsten Alnæs. Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix
Annonse

I biografien Sjokoladekongen om Freia-gründer Johan Throne Holst siterer forfatteren Erik Rudeng i anførselstegn en lang historie fra Holsts erindringer. Holst er på tur i Nordmarka med en foretningsforbindelse fra Hamburg. De går seg vill. Tyskeren maser på sjokolade, og det skaper tanker hos Holst.

Rudeng skriver: ««Sjokolade som turproviant? Kvikk Lunsj?» Tanker «som ved overtagelsen av Freia i 1892 overbeviste ham om at det fantes en sjokolade for alle anledninger, og at ikke minst sports- og friluftslandet Norge kunne bli et fremtidsrettet marked for sjokolade. Han fikk rett. I begynnelsen av 1890-årene produserte de norske fabrikkene 220 tonn sjokolade og sukkervarer.»

I bind fire av sin Norgeshistorie gjengir Alnæs den samme Nordmarka-historien som Rudeng. Han gjør den til sin egen og bruker ikke anførselstegn. Etter at historien er ferdig fortalt, skriver den tidligere norsklektoren og kulturredaktøren i Dagbladet: «Sjokolade som turproviant? Kvikk Lunsj? Da den unge Throne Holst få år etter overtar Freia i Kristiania, er han overbevist om at det finnes sjokolade for alle anledninger, og at ikke minst sports- og friluftslandet Norge kunne bli et fremtidsrettet marked for dette produktet. Han fikk rett. I begynnelsen av 1890-årene produserte de norske fabrikkene 220 tonn sjokolade og sukkervarer.»

Annonse