Annonse
04:00 - 24. oktober 2003

Siste sjanse for Zimbabwe?

“Robert Mugabes regjering har et langt synderegister. Likevel har hans naboer støttet ham. Men den siste tidens hendelser og nye krav til Afrika stiller spørsmål ved om Mugabe nå har gått for langt. “

Annonse

Solidariteten mellom afrikanske ledere som har opprettholdt Robert Mugabes brutale regime i Zimbabwe, kan være på randen av oppløsning. Mugabes beslutning om å stanse Zimbabwes eneste uavhengige avis, The Daily News, kan vise seg å være avgjørende for den svekkede støtten han fortsatt har i regionen.Førsteklasses avis. For tre år siden braste en lastebil full av eksplosiver inn i avishuset. Avisens trykkpresse ble ødelagt. Med assistanse fra utenlandske givere fikk The Daily News kjøpt en ny, og klarte å fortsette å gi ut en førsteklasses avis.

På tross av regjeringens senere forsøk på å stenge avisen, ved å arrestere og til og med torturere medlemmer av staben, i tillegg til å legge hindringer i veien for avisens omdeling og trykksvertekjøp, har The Daily News holdt seg til sitt slagord om å «fortelle det som det er». Mens Zimbabwe stupte inn i økonomisk kaos og Mugabe økte undertrykkelsen, falt opplaget med en tredel, ned fra 100 000.

Forrige måned raidet Mugabes opprørspoliti avisen, bevæpnet med AK 47-rifler. De stoppet produksjonen og stjal mye av utstyret, men ikke den nye trykkpressen, som var for tung til å løftes.Ny lov. Den angitte foranledningen til stengningen av The Daily News er at avisen nektet å la seg registrere i henhold til den nye «Loven om tilgang til informasjon og beskyttelse av privatliv (AIPPA)», fordi avisen mente loven bryter med Zimbabwes grunnlovsgitte rett til ytringsfrihet. Etter AIPPA må reportere oppgi sine hjemmeadresser til regjeringen – det er kanskje dette «privatliv» i lovtittelen betyr. Reportere kan straffeforfølges for å skrive unøyaktig informasjon – dette er åpenbart basisen for referansen til «tilgang til informasjon».

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.