Annonse
04:00 - 10. oktober 2003

Etter bombene på Bali

“Indonesias nye demokratiske reformer og politiske frihet har skapt grobunn for radikale islamister, sier Hasyim Muzadi, muslimsk toppleder i landet og presidentkandidat. Han tar avstand fra islamiseringen av Indonesia og vil ha religionsspørsmålet ut av politikken “

Annonse

For to år siden ble en mann steinet til døde i Ambon i Indonesia. Hans forbrytelse var «hor» – sex utenfor ekteskapet. Dermed opplevde Indonesia sitt første tilfelle av den såkalte hudud-straffen – den islamske sharialovens bestemmelser om steining, pisking eller amputasjon som straff for visse forbrytelser. Bak straffen stod den radikale islamske gruppen Laskar Jihad, som også den steinede tilhørte. Etter sin død ble han tildelt en shariapris.

Sammen med terrone på Bali og i Jakarta er det begivenheter som denne som har fått det internasjonale samfunnets øyne opp for radikal islams rolle i Indonesia – verdens største muslimske land.

For selv om ingen påtok seg skylden forne ved et hotell i Jakarta i august eller på diskoteket i Kuta på Bali 12. oktober 2002, hevdes det at terroraksjonene hadde forbindelse til al-Qaida og dennes antatte sørøstasiatiske regionale celle Jemiah Islamiaah. Denne cellens åndelige overhode, den 65-årige Abu Bakar Ba’asyir, er nettopp frikjent for terror, men dømt for forræderi av retten i Jakarta.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse