Annonse
04:00 - 22. august 2003

Fedme? Hva så?

Annonse

Hvorfor skal staten bry seg med at mange mennesker blir feite? Det er i grove trekk to mulige svar på det spørsmålet: Enten at staten skal bry seg med alt, så hvorfor skulle størrelsen på kroppen være et unntak, eller at staten bruker mange penger på helse. Feite folk bryter jo sammen og belaster helsevesenet. Det første er den reelle grunn, men den andre er den politisk holdbare. Med jevne mellom blir tjukkassene utsatt for hets. I landet som har fostret Gro HB er det naturlig. Hennes tapre kamp mot alkohol, røyk, salt og klar tale, må selvfølgelig inspirere flere.

Ved siden av meg på bussen satt en smellfeit innvandrerdame. Hun spiste på en sjokolade, smilte og så fornøyd ut. Hun virket faktisk mer fornøyd enn for eksempel meg, som lette desperat etter mening i utgaven av Dagbladet. Jeg var slankere og kjekkere, hun var feit og fornøyd, tenkte jeg, men det er jo klisjeer da, dette med den lykkelige tjukkas. Mitt inntrykk er at det er mange tykke innvandrerkoner, det hører liksom til i bybildet her i Oslo. Der anemiske norske kvinner løper til møtet i offentlig sektor, vagger disse damene rolig videre, knaskende på et eller annet som ikke er sunt. Det ser trivelig ut, men jeg tviler ikke på at en sosionom-sosiolog kan fortelle meg at egentlig lider de voldsomt. «Fedme er et alvorlig og lite forstått sykdomskompleks som kan forhindres gjennom endring av livsstil» skrev Aftenposten, som refererte WHOs fedmekomité. At fedme er «lite forstått,» skriver de selvfølgelig for å få mer penger til forskning. At det både er lite forstått, men at vi vet hvordan vi kan forebygge, er jo logisk imponerende.

Fedme er mobbegrunn. Selvfølgelig er det ikke riktig å mobbe tykke, men det er det staten gjør med sine kampanjer. Vi har lagt på oss 2.5 kilo i gjennomsnitt de siste 20 årene, «viser undersøkelser,» som det gjerne heter. Selv har jeg lagt på meg mye mer, men det blir jo en annen statistikk da. Hver tredje danske er arvelig belastet for fedme. Igjen er dette noe undersøkelser viser. Der røk deilige Danmark, tilbake står feite-Preben og ølflaskene hans. Trivelig eller ikke, via fedme får man drøssevis med andre sykdommer.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».