Annonse
04:00 - 25. juli 2003

Utadæsjælåpplevelse

“Hvilke bøker anbefaler Frode Grytten som sommerlesning? Forfatteren ble bedt om å sette opp en liste over sine skjønnlitterære favoritter. “

Annonse

Om jeg lukker øynene kan jeg se han for meg. Han tusler forsiktig omkring i duffelcoaten sin, mellom mørke trereoler på Odda folkebibliotek. Jeg kan se øynene hans. Han leter. Han er yngre, rundt 15 år. Melankolsk blikk. Snakker med bibliotekaren, spør forsiktig om en bok. Hvisker. Hva sier han? Hva er det han spør om?

Mye har Frode Grytten lest og skrevet siden dengang. Nå er det tid for å spørre ham: Hvilke bøker var det som satte deg i gang – langt der inne i fjordarmen, mellom fabrikker og murboliger? Hvilke bøker ga deg inspirasjonen? Hva er så bra at du kan anbefale det til alle?

Vi sitter på kafeen på togstasjonen. Der sporene bare går en vei: vekk. Han åpner vesken sin og gir meg en liste. Jeg ser at det er boktitler, side opp og side ned. «Jeg har sittet i formiddag og laget en liten liste». Han ser alvorlig på meg. «Disse bøkene må du lese! »

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»