Annonse
04:00 - 11. juli 2003

Litterær sommerquiz : introtekst

Annonse

om alle ouverturer fortjener de første linjene i en tekst en helt spesiell oppmerksomhet, i følge den sveitsiske litteraturforskeren Jean Starobinski. – Å opne ein tekst er for prosaisten å opne munnen, å ta ordet, å kaste fram eit emne – gjerne noko synleg, slå an ei stemning, peike ut ein kurs. Om enn alle tekstar kan seiast å stå likt her, så kjem prosaisten med sine lange stykke i ei serstilling. Den første opninga er all opning han har, hevdet Einar Økland i Bokspeilet på midten av 1980-tallet. Det sies at en romans åpningslinjer kan romme en hel fortelling eller en hel verden. En kjapp konsultasjon i en hvilken som helst bokhylle vil like fullt avsløre at et mesterverk kan innledes av de mest trivielle betraktninger, slik intetsigende romaner kan være begunstiget med uforglemmelige åpninger. Om de er fantastiske, banale, patetiske, berømte, latterlige, katastrofale, overdådige, likegyldige eller sublime: La humla suse, sett deg i fluktstolen og se hvor mange norske og oversatte romanåpninger du drar kjensel på!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse