Annonse
04:00 - 09. mai 2003

Kierkegaards verksted

Penn, blekk og papir stod sentralt i Søren Kierkegaards liv. Den nye utgaven av hans etterlatte papirer bringer oss tettere på forfatteren Kierkegaard.

Annonse

I 1847 skriver Søren Kierkegaard følgende linjer i sin journal: «Kun naar jeg producerer befinder jeg mig vel. Da glemmer jeg alle Livets Ubehageligheder, alle Lidelser, da er jeg hos min Tanke og lykkelig.» Denne og mange flere av Kierkegaards bekjennelser til papiret kan nå leses i en ny og historisk kritisk utgave av hans journaler, et dokument som til alt overmål demonstrerer hvor kort veien er mellom det helt store litterære jubelbrus og det kaldeste eksistensielle gys – hos Kierkegaard, som til tross for sin enorme produksjon sjelden er blitt beskrevet som noen lykkelig mann. Men, altså …

Et nytt bind av Søren Kierkegaards Skrifter (SKS) foreligger i disse dager fra Gads Forlag i København. Rettere sagt bind 20, som inneholder de fem første av de i alt 36 journaler Kierkegaard førte fra 1846 og frem til sin død i 1855 (7600 håndskrevne sider). Utgiveren er Søren Kierkegaard Forskningscenteret i København, anført av leder Niels Jørgen Cappelørn. Prosjektet er finansiert av Danmarks Grundforskningsfond, og representerer et av de største edisjonsfilologiske løft i Norden noensinne. SKS vil i sluttet orden utgjøre 55 bind – 28 bind tekst og 27 bind kommentarer – og samler mellom sine permer alt Kierkegaards penn har rørt ved. Første bind utkom i 1997, og det siste er ventet i 2009.

Utgivelsen har nå kommet til et kritisk punkt i Kierkegaards liv og forfatterskap. Året er 1846 og Kierkegaard har nylig publisert Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift, en bok både han og ettertiden har holdt for et hovedverk. Efterskriften skulle markere en verdig avslutning til det som allerede på dette tidspunkt var et imponerende forfatterskap, både i omfang og originalitet. Kierkegaard skulle søke stilling som prest og slå seg ned på et stille landsens sted. Til dette kom at han egentlig ikke regnet med å leve ut året, for da ville han fylle 34 år og dermed innhentes av den familieforbannelse som tilsa at han ikke skulle leve lenger enn Kristus. Det var imidlertid et helt uventet pek fra skjebnen som skulle bli retningsgivende for både hans liv og hans forfatterskap fra nå av.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»