Annonse
04:00 - 16. mai 2003

Jakten på en kvinnelig Picasso

Kunsthistorien mangler store kvinnelige kunstnere: Det finnes ingen kvinnelig Michelangelo, Rembrandt eller Picasso. Hvorfor er det blitt slik? 

Pablo Picasso: Nu couché avec personnages (1908). Foto: Getty Images
Annonse

Den amerikanske kunsthistorikeren Linda Nochlin publiserte i 1971 et essay med tittelen: «Hvorfor har det ikke vært noen store kvinnelige kunstnere?» Teksten ble snart en klassiker, og foreligger nå på norsk i serien pax artes fra Pax forlag, med et etterord av professor Anne Wichstrøm.

Nochlin tar utgangspunkt i standardsvaret på hvorfor kunsthistorien mangler store kvinnelige kunstnere: Det finnes ingen store kvinnelige kunstnere fordi kvinner ikke har evne til storhet. Nochlin skriver: «Det finnes ingen kvinnelige motstykker til Michelangelo eller Rembrandt, Delacroix eller Cézanne, Picasso eller Matisse, nei, ikke engang til de Kooning eller Warhol for å gå helt opp til vår egen tid, like lite som disse kunstnerne har sine motstykker blant svarte amerikanere.»

– Essayet hadde en bemerkelsesverdig gjennomslagskraft, og ble startskuddet for et skred av undersøkelser om kvinnelige kunstnere i vestlig kunsthistorie, sier Anne Wichstrøm.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse