Annonse
04:00 - 23. mai 2003

Hollywoods arabiske demoner

“Fremstillingen av arabere i de aller fleste Hollywood-filmer er rasistisk, mener mediekritiker Jack Shaheen. Han burde vite hva han snakker om: Under arbeidet med sin siste bok pinte han seg gjennom 900 filmer fra Hollywoods øverste og nederste hylle, fra B-filmer som 1001 Natt til blockbustere som Mumien. “

Annonse

Hollywoods arabiske demoner– Det var en svært nedslående prosess. Iblant ble jeg så fysisk dårlig at jeg måtte ut av kinolokalet for å få frisk luft, sier mediekritiker Jack Shaheen om sine kinoturer.

Han føler seg heller ikke vel når han må gjenfortelle den uvanlige prosessen bak sin siste bok, Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People, for Morgenbladet. For ikke lenge siden – rettere sagt like etter 11.09.01 – bega han seg ut på sitt livs mest omfattende bokprosjekt: Å kartlegge den enestående stereotypiseringen av arabere han mener har funnet sted i Hollywood helt siden filmens spede barndom. Han fant ut at, med skremmende få unntak, så har arabere helt frem til i dag blitt fremstilt som undermennesker i amerikansk film. Det har skjedd på en systematisk og omfattende måte som ville fått en hvilken som helst annen etnisk gruppe i det moderne USA til å reagere med avsky og mobilisere til kamp.

Man skulle derfor forvente at amerikanske arabere ville gjøre slik deres jødiske, svarte og indianske landsmenn har gjort før dem: Markere sitt raseri foran amerikanske kinoer, eller rette sine lobbyfremstøt mot Hollywood-studioenes representanter i Washington. Men så har ikke skjedd, og Shaheen har en kompleks og deprimerende forklaring på denne stillheten:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»