Annonse
04:00 - 16. mai 2003

En annerledes Foucault

“Den siste utgivelsen i Cappelens UPOP-serie er et viktig bidrag til et etter hvert ganske stort korpus av Foucault på norsk. “

Annonse

Noen vil trolig oppleve Forelesninger om regjering og styringskunst som en noe annerledes Foucault: Dels fordi det dreier seg om emner som er lite berørt i bøkene som allerede foreligger på norsk, dels fordi det er forelesninger. Fordi de er forelesninger, den første sågar hentet fra Foucaults faste seminar på Collège de France, gir de et slags innblikk i filosofens verksted. Tekstene blir vitnesbyrd om det møysommelige lesearbeidet som bokstavelig talt utgjør reisverket for de større arbeidene.

«Man må lese alt» hevdet Foucault en gang, og denne boken viser at han tok ambisjonen alvorlig, preget som den er av analyser av forfattere som knapt har status som andrefiolinister i teorihistorien. Samtidig er det klassisk Foucault ved at han ikke primært diskuterer kanoniske forfattere, snarere dem som ikke rager ut over sin samtid – men som nettopp av den grunn er bedre egnet til å uttrykke det typiske ved epoken.

Boken rommer tre forelesninger. Den første, «Regjering», fra 1978, inngikk i rekken Sikkerhet, territorium og befolkning. De to andre, den todelte «Omnes et singulatim, mot en kritikk av den politiske fornuft» er fra Stanford i 1979. I lys av de store linjene i Foucaults forfatterskap faller disse tekstene i en slags mellomfase. De stammer fra perioden mellom de «maktkritiske» studiene av etableringen av moderne institusjoner som fengsel og seksualitet, og den seneste delen av forfatterskapets interesse for gresk og romersk etikk. Det er i disse årene Foucault oppgir planene om et seksbindsverk om seksualitetens historie, og tekstene illustrerer hvordan hans arbeid gradvis orienterer seg mot nye problemstillinger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse