Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Spekulativt: Høyt leser de og søte er de

Annonse

Å debutere som forfatter er en overgangsrite. Et fast moment i denne blodige og flere måneder lange seremonien består i å lese høyt fra egen bok. For meg har flere av disse opplesningskveldene vært rørende opplevelser. Ikke på grunn av litteraturen, men fordi salen eller kafeen er fylt av mennesker som har kommet for å høre et knippe forfattere lese høyt fra sine kjære tekster.

Høytlesning er i utgangspunktet et pussig fenomen, selv om det har sin nytte på barneskolen: Du blir bedt om å lese høyt for klassen, slik at læreren får en viss pekepinn på om du er normal. Men i klasserommet har alle boken foran seg, og da er det lettere å følge med.

På voksenopplesninger er problemet at mange forfattere har en lesemåte som distraherer og skygger for teksten. Kritikere har sine lesemåter, og forfattere kan være nesten like komiske i sine måter å lese høyt på.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.