Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Seg selv som en annen

“Med sin nye roman beviser Steffen R. M. Sørum - alias Kazzab al-Abyad - at han er en tenkende forfatter, en forfatter som ikke viker tilbake for å ta opp grunnleggende spørsmål om litteraturens «vesen». “

Annonse

I sentrum for Sørums bok befinner den unge norsk-irakeren Nabil seg, og det er hans uavklarte relasjon til seg selv og sin fortid i «hjemlandet» som er romanens hovedanliggende. Sammen med søsteren Layla og sin far emigrerte han på 80-tallet til Norge. Når fortellingen starter bor de i en blokkleilighet i Oslo, og forsøker å tilpasse seg en norsk virkelighet med varierende hell.

Nabils hverdag er preget av hans studier i fysikk ved universitetet. Han er svært begavet på området: «Matematikken kom lett til meg, den var et verdensspråk», forteller han. En dag blir han, av den eksentriske professor Berg, utnevnt til å delta på en internasjonal forskningskonkurranse. Professoren har stor tro på Nabils evner og overlater til ham å finne en kompanjong han kan utvikle konkurransebidraget sammen med. Valget faller på Torstein, Nabils antakelig beste venn. På Blindern treffer han også Stina, en norsk jente han forelsker seg i. Alt virker vel og bra – men dette er bare på overflaten. I bakgrunnen spøker en annen virkeligheten som, når alt kommer til alt, ligger nærmere roten av hvem Nabil er enn hverdagen på lesesalen. Flere spørsmål angående hans fortid gjør krav på hans oppmerksomhet. Døde moren hans egentlig av tuberkulose, slik familien hevder? Hvorfor har faren behov for så mye penger? Og hva er årsaken til søsterens hemmeligholdelse av hva hun foretar seg når hun ikke er sammen med Nabil og faren? Disse uavklarte spørsmålene manifesterer seg en dag i form av Walid Azziz, en fremmed mann som dukker opp i leiligheten og vil snakke med faren. Hvem er han? Og hva er det han vil?

Mønsteret av et annet virkelighetslag, som Nabil kanskje helst ikke vil forholde seg til, trer stadig tydeligere frem, noe som også fører med seg en voksende tvil om hvem han egentlig er. Gjennom en anskueliggjøring av at han har sterke bånd til både hjemlandet og Norge, to verdener som vanskelig lar seg sømløst forene i ett «jeg», åpner det seg avgrunner i Nabil som han tidligere har vendt ryggen. I bokens første kapitler merker vi bare en svak vibrasjon, men når beretningen skrider frem, øker intensiteten i Nabils konfliktfylte jeg gradvis – og munner ut i en overraskende og katastrofal slutt.Når vi møter Nabil ved bokens begynnelse, sitter han i en T-banevogn på vei til Blindern. Han drømmer seg bort; han iscenesetter seg selv i tankene som forfatter av boken om sitt liv. Hva ville han svare hvis programlederen spør hva boken handler om, under han seg, og forestiller seg svaret slik (og gir gjennom denne tankens billedrekke, også en presentasjon av boken in nuce):

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse