04:00 - 03. januar 2003

Obskure assosiasjonsrekker

Debutanten Inger Bråtveit forteller ingen historie i tradisjonell forstand: Munn mot ein frosen jord er en eksemplarisk sammenføyning av drøm, minne og realitet.

I et metaforisk, men knapt språk forteller debutanten Inger Bråtveit (f. 1978) en fortelling om ei jente som strever med å sette bitene sammen til en helhetlig, forståelig virkelighet. Selv om Bråtveits språk er presist, er det også fordunklende, nettopp fordi hun ikke forteller hele historien, men overlater til leseren å sette bitene sammen.

Vekslingen mellom klarhet og uklarhet er gjennomgående også i romanenes tematikk, og den fremstår slik som noe surrealistisk. Bråtveit forteller ingen historie i tradisjonell forstand. Det er mer snakk om usammenhengende bilder, som drømmesekvenser eller uklare minner. Ved bokens begynnelse lever hovedpersonen som i et vakuum; hun føler at hun burde ha følelser hun ikke har, at «de andre» vil komme til å lete etter spor etter de påkrevde følelsene som hun ikke klarer å nå inn til:

«Eg prøver å lata som om eg græt. Når eg syklar oppover mot handelslaget slikkar eg på fingeren og tørkar han under augo. Eg prøver å gni tårer i andletet. Når eg møter folk eg kjenner held eg pusten og trør sakte forbi utan å laga lyd. Eg prøver å sjå ut som om eg sluttar å gråta berre for dei.»

Annonse