Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Nettkunsten i krise

“Nå som dotcom-epoken er forbi, befinner også Internettkunsten seg i store vanskeligheter, ikke minst på grunn av de unike sidene ved nettmediet. “

Annonse

Heath Bunting overskrider grenser, og det i bokstavelig forstand. I et år har denne britiske kunstneren krysset de indre grensene i Europa, uten tillatelse og uten papirer. Over utilgjengelige fjellpass og gjennom mennesketomme skoger har Bunting til nå blant annet passert grensene mellom Den tsjekkiske republikk og Tyskland, og mellom Spania og Frankrike. Neste prosjekt er å gå til fots gjennom TGV-tunnelen fra England til Frankrike. For kunstneren er aksjonen Border Xing et uttrykk for protest mot det stive grensereglementet i Europa, som etter Schengen-avtalen gjør det vanskelig for ikke-europeere å reise fritt innenfor EU.

Grensekryssingene sine dokumenterer han med kort, fotografier og dagbokinnførsler, som alle publiseres på Internett. Men disse nettsidene har ikke kreti og pleti tilgang til. Den som vil se hvor og hvordan Bunting kommer seg ulovlig over grensen fra ett europeisk land til et annet, må selv sette seg i bevegelse. På hjemmesiden hans finnes det en liste over offentlig tilgjengelige datamaskiner i Internett-kafeer, museer og medieverksteder der arbeidet hans kan betraktes. Bare der, ingen andre steder.

På denne måten oppgir en kunstner som har jobbet med Internett siden 1994, en av de sentrale fordelene med dette mediet: at de arbeidene som produseres online, er tilgjengelige til enhver tid, overalt og fra enhver oppkoblet datamaskin. Naturligvis vil Bunting beskytte seg selv mot rettslige problemer som følge av de ulovlige grenseovergangene sine. Men det nye prosjektet hans er også uttrykk for en desillusjonert holdning: Han er skuffet over de mulighetene som Internett gir skapende kunstnere. Og han er ikke den eneste som etter hvert er blitt skeptisk til nettets potensial som kunstmedium. Også rundt andre som sammen med ham startet sin karriere på Internett, er det blitt stille.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse