Annonse
04:00 - 24. januar 2003

Kveler kulturens drivhus

Hvordan skal Oslo bli kulturby i 2011 når de som driver byens mest vitale kulturdrivhus ender opp med smuler fra det offentlige? - Søknaden er en hån mot alle oss som har dødd på veien, mener tidligere leder av klubben Jazid. 

Annonse

Byrådsleder Erling Lae vil at Oslo skal søke om å bli europeisk kulturby i 2011, men midt i alle visjonene om opera, fredsprismuseum, middelaldermuseum og hovedbibliotek føler nyskapende kunstmiljøer og subkulturene i Oslo seg glemt og oversett. De har nok med å holde seg i live med små midler. André Utvik, tidligere leder på houseklubben Jazid, ser på Oslo kommunes ønske om å bli kulturby i 2011 som en fornærmelse.

– Det føles som om vi som startet et maraton ligger gispende igjen i veikanten, mens byrådet sniker seg inn i innspurten og tar æren for det vi har gjort.For ett år siden stengte Jazid dørene etter sju år med magesår, stress, papirmøller og økonomiske hodepiner. Samme vei gikk Headon og Skansen, steder som satte Oslo på det musikalske klubbkartet på 90-tallet – og la et viktig grunnlag for dagens norske suksess innen klubbmusikk, elektronika og jazz.

– Ikke misforstå; jeg er ikke bitter – men mye av grovarbeidet for at Oslo er den kulturbyen den er i dag er gjort av de som i dag er «døde». Kulturen kommer fra subkulturene, og de har i dag svært vanskelige levekår, mener Utvik.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse