Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Høyre er ikke et liberalistisk parti

Annonse

Julekaffen satte seg nesten i halsen, da jeg i god tradisjon lå i badekaret på søndagsmorgenen og koste meg med Morgenbladet. Pål Veiden har der et innlegg om at Per-Kristian Foss som den angivelige liberaler, nå til og med i kraft av å være finansminister, ikke sørger for at alt Oslo skjermes for endringer når omstillingsvinden blåser over landet.For det første er ikke Høyre et liberalistisk parti. Høyre er et verdikonservativt parti med visse islett av liberalistiske ideer. Dette gir en vesentlig forskjell i praktisk politikk spesielt med henblikk på statens rolle i samfunnet. For konservative har staten en viktig rolle i sosial og økonomisk politikk. Alle skal sikres forsvarlige livsvilkår. Mennesker som lider nød skal få den nødvendige hjelp, fordi alle mennesker er samfunnsvesener med krav på samfunnets hjelp og støtte. I økonomien skal staten sikre maktbalanse, fordi både privat og statlig maktkonsentrasjon er en fare for menneskets frihet. Den liberalistiske staten derimot, er en såkalt minimumsstat eller nattvekterstat, der statens egentlige legitime rolle er å drive politi, forsvar og rettsvesen.

Det blir derfor helt feil å angripe Per Kristian Foss og Høyres stortingsgruppe for ikke å være tro mot sitt partiprogram, eller å bytte bort hva som helst for å tekkes distriktsideologer i Krf. Mangfold og maktspredning er et av de viktigste grunnholdninger i vårt program.

Partiet Høyre er ikke ei «bygdeliste» for Oslo. Det er et parti for hele landet, fra Mehamn i nord til Lindesnes i sør. Og Per-Kristian Foss er finansminister for hele landet, selv om han også er leder i Oslo Høyre.Jeg skjønner godt frustrasjonen som ligger i bunnen av Pål Veidens kritikk av regjeringens politikk. Det er aldri lett å være storesøster eller bror for den saks skyld. Hele tiden er det hensyn som må tas og alltid må vi jenke oss nettopp fordi vi er store og sterke. Vi har det akkurat likedan i Bodø. Vi er også den store, stygge kjempen som sluker til oss alt på bekostning av distriktene rundt oss. Selv har vi Tromsø som den enda større og sterkere «bukken under brua».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse