Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Hegnarkrøniken

“Finansmannen og journalisten Trygve Hegnar har fått sin biografi. Den er spennende som en indianerfortelling. Men Hegnars manglende folkeskikk og problematiske forhold til kvinner kan forklares på mer enn én måte, mener vår anmelder Bjørn Qviller. “

Annonse

Niels Chr. Geelmuyden er en meget habil portrettjournalist som ofte har varmet leserens hjerte når en maktkåt person i samfunnslivet blir trukket gjennom trykksverten. Med fryd husker jeg et spesielt intervju med Gro hvor hennes verbale ustoppelighet rant fullstendig over. Nå er han på markedet med en bok om Trygve Hegnar, som så avgjort fortjener en biografi. Spørsmålet er om Niels Chr. Geelmuyden har det rette formatet for en slik oppgave.

Biografien er lang. 430 sider. Materialet er for en stor dels vedkommende stilt til disposisjon av Hegnar selv. Kildene er ordnet kronologisk og fremstillingen følger det eldgamle årboksprinsippet. For en historiker som undertegnede er dette en god løsning. Det er lett med utgangspunkt i denne boken å finne tilbake de konfliktene Hegnar har involvert i. For den gjennomsnittsleseren er dette passende, boken får flyt og er spennende som en indianerfortelling. Men yter denne formen fenomenet Hegnar rettferdighet og er den det egnede utgangspunktet for en vurdering av Hegnars sterke og svake sider?

Et stykke på vei greier biografen oppgaven. Trygve Hegnars manglende folkeskikk og problematiske forhold til kvinner forklares med henvisninger til forhold Hegnar opplevde under oppveksten. Jeg vil melde tvil om biografen har forstått dette riktig. Hegnar har en meget sterk overbevisning om at markedsøkonomiens teoretiske overbygning, neoklassisk teori, er riktig. I denne teorien inngår en økonomisk antropologi, homo oeconomicus. Homo oeconomicus er en autist, et asosialt atom, som i ett og alt maksimerer sine preferanser uten referanser til kultur og samfunn. Hegnar ser ut til for meg å ha internalisert dette menneskesynet og handler i samsvar med det. Et slikt menneskesyn vil neppe dempe personlighetstrekk Hegnar ervervet under oppveksten. Med et slikt utgangspunkt skal det mye til om man erverver emosjonell intelligens. Hegnars sterke side er uten tvil en sjelden evne til å lese mye ut av lite. Hans evne til å trenge inn i bedriftsregnskaper og avsløre tallenes hule tale er legendarisk og har gjort Hegnar til en banebrytende kraft i kampen mot økonomisk snusk og innsidetrafikk. Hans enmannsinnsats stiller Økokrim i skammekroken som et tannløst fugleskremsel som nesten alltid er på feil jorde. Det er ingen tvil om at økonomisk journalistikk takket være Hegnar er noe helt annet enn for tretti år siden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse